Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Αποκλειστικό: Τί θα γινόταν το Κ.Υ. Λιδωρικίου χωρίς τους δημότες και τον Πολιτιστικό του Σύλλογο;;;

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου και δημότες ανάγκασαν το Δήμο Δωρίδος (2 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές) να ζητήσει την άμεση ανάδειξη και προβολή του σοβαρού θέματος της υπολειτουργίας και υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου! Όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Δωρίδος γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου.

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου και δημότες, με υπόμνημά τους έθεσαν θέμα σχετικά με την υπολειτουργία – υποβάθμιση του Κ.Υ. Λιδωρικίου και των παρεχομένων απ’ αυτό αντίστοιχων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας προς τους δημότες – κατοίκους, κυρίως των Δ.Ε. Λιδωρικίου και Βαρδουσίων, αλλά και της Δωρίδος γενικότερα ως:

‘’Σε συνέχεια του αιτήματός μας με θέμα «το κλείσιμο του Κ.Υ. Λιδωρικίου», το οποίο εξυπηρετεί όλη την ορεινή Δωρίδα και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου, σας αναφέρουμε τα παρακάτω προβλήματα.

• Οι δύο ειδικευμένοι γιατροί με οργανική θέση στο Κέντρο Υγείας έχουν μετακινηθεί για κάλυψη αναγκών στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας. Η μοναδική αγροτική γιατρός που υπάρχει φεύγει σε λίγες μέρες. Επομένως εδώ δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός. Επίσης δεν υπάρχουν ειδικότητες οδοντιάτρου και παιδιάτρου χωρίς να έχουν καταργηθεί οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Δεν υπάρχει κανείς αγροτικός γιατρός στα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου όπως της Αμυγδαλιάς, Κροκυλείου, Πενταγιών, Αθανασίου Διάκου και Αρτοτίνας, τα οποία υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου.

Γι’ αυτό και δεν μπορεί να καλυφθεί πλέον το πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας με το γιατρό από το σωφρονιστικό κατάστημα Μαλανδρίνου και απ’ τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Ιτέας.

• Το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει οργανική θέση στο Κέντρο Υγείας έχει μετακινηθεί για να καλύψει ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείο Άμφισσας, μαία και επισκέπτρια υγείας, αλλά και άλλων νοσοκομείων όπως το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό προσωπικό εμποδίζουν την εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής όπως εμβολιασμών στα σχολεία.
• Δεν υπάρχει προσωπικό για τη λειτουργία του μικροβιολογικού και του ακτινολογικού εργαστηρίου, παρόλο που για το ακτινολογικό εργαστήριο έχει προσληφθεί υπάλληλος ο οποίος με συνεχείς αποφάσεις μετακινείται στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου.
• Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη από το ΕΚΑΒ με πληρώματα που να έχουν βάση το Λιδωρίκι.
• Δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα υγιεινής σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως είναι μία υγειονομική μονάδα.
• Επίσης τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013 που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων και των κτιριακών υποδομών δεν αξιοποιήθηκαν.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει η συνεχής υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας που σημαίνει εν τέλει και το κλείσιμό του.

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιδωρικίου’’,

Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από μακρά διαλογική συζήτηση, κατά την οποία διατυπώθηκαν από όλες τις παρατάξεις του σώματος και επί μέρους από έκαστον των Δημοτικών Συμβούλων απόψεις και προτάσεις, προς δε και του Δημάρχου Δωρίδος, αποφάσισε στις 26 Φεβρουαρίου 2014 τα εξής:

1. Εξουσιοδοτεί τη Δημοτική Αρχή για την άμεση ανάδειξη και προβολή του σοβαρού αυτού θέματος προς και δια των Μ.Μ.Ε., συνεντεύξεων και παραστάσεων στον Υπουργό Υγείας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Διοίκηση Γ.Ν. Άμφισσας.
2. Μετά 12ήμερο από τις παραπάνω ενέργειες και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή θα ενημερώσει τούτο περί των αποτελεσμάτων των ενεργειών της.
3. Σε περίπτωση που παρά τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής δεν υπάρξει αποδεδειγμένα θετική δέσμευση και διαβεβαίωση από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές το Δ.Σ. θα αποφασίσει για την παραπέρα έντονη σύσσωμη κοινωνική διαμαρτυρία των φορέων της Δωρίδας και την απαίτηση για την γενικά αναβάθμιση και ‘’σωστή λειτουργία’’ του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ.

Στις 9 Μαρτίου 2014 ο Δήμος Δωρίδος εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος, Γεώργιος Καπεντζώνης -παρουσία του αρχηγού της μείζωνος αντιπολίτευσης και δημοτικού συμβούλου Αναστασίου Παγώνη- συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, όπου ο υπουργός υποσχέθηκε ότι το το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου θα στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί κανονικά καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών της ορεινής Δωρίδας.

Για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που προηγήθηκε 11 ημέρες και κυρίως, για το υπόμνημα που κατέθεσαν οι δημότες και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου δεν έγινε η παραμικρή ανακοίνωση.

Στη Λαλιά της Ρούμελης γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή λεπτομέρειες του θέματος, γι' αυτό και δε δημοσιεύσαμε το δελτίο τύπου του δήμου στις 9 Μαρτίου, αλλά περιμέναμε υπομονετικά ως τη στιγμή που τα πρακτικά της συνεδρίασης της 26ης Φεβρουαρίου γίνονταν γνωστά μέσω της νόμιμης οδού, δηλ. μέσω του προγράμματος Διαύγεια!!!

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου της 9ης Μαρτίου:

"Σύντομα το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου θα στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί κανονικά καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών της ορεινής Δωρίδας.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη κατά την χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αναστάσιος Παγώνης και ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Ο Δήμαρχος έθεσε το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου, από την έλλειψη στελέχωσης του με ιατρικό, νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό.

Ανέλυσαν στον κ. Υπουργό τις επιπτώσεις που έχει αυτό το γεγονός στην παροχή των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας, που εξ αυτού του λόγου έχει υποβαθμιστεί πλήρως και λειτουργεί στο επίπεδο ενός περιφερειακού αγροτικού ιατρείου, αφού λειτουργεί χωρίς Διευθυντή, με ένα ιατρό και κάποιες φορές χωρίς ιατρό με κίνδυνο να μην υπάρχει εφημερία και χωρίς νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό.

Τόνισαν επίσης στον κ. Υπουργό τη βασική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η υγεία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό για όλους και ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά στοιχειώδης υποχρέωση του Κράτους προς τους πολίτες του.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι το Κέντρο Υγείας δεν πρόκειται να κλείσει και θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Θα στελεχωθεί με 2 επικουρικούς Ιατρούς, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψή τους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Επίσης θα στελεχωθεί με ένα τουλάχιστον μόνιμο ιατρό, καθώς και με νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ζητήθηκε να υπογραφεί άμεσα και από τον Υπουργό Ναυτιλίας το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος, αφού το έχει ήδη υπογράψει ο Υπουργός Εσωτερικών.

Έθεσε για μια ακόμη φορά το θέμα της επίσπευσης και ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την αξιοποίηση της Μαρίνας των Τριζονίων, του μοναδικού κατοικήσιμου νησιού του Κορινθιακού κόλπου και ανέλυσε τα οφέλη από την αξιοποίηση της Μαρίνας, καθώς και τη συμβολή της στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της παραλιακής Δωρίδας.

Τέθηκε επίσης και το θέμα επαναλειτουργίας της γραμμής Αγίου Νικολάου – Αιγίου και των επιπτώσεων που έχει η διακοπή της γραμμής στην ανάπτυξη και των δύο περιοχών.

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού δεσμεύθηκε να ενημερώσει αναλυτικά τον Υπουργό, καθώς και να δρομολογήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των παραπάνω θεμάτων."

Ούτε λόγος για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιδωρικίου και τους δημότες... Μόνο για την... αυτοπροβολή όλων των εμπλεκομένων λόγω των ημερών!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.