Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Λύση για το θέμα της ελιάς Καλαμών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας

Εκτέθηκε η Κυβέρνηση και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με την απόσυρση της απόφασης για την καταχώρηση στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών με την ονομασία «Ελιές Καλαμάτας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή διακίνηση ελιών «Καλαμών/ Καλαμάτας» από την Τουρκία στη Λακωνία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν τυχαία δύο νταλίκες στην Καλαμάτα, που μετέφεραν από Τουρκία μέσω Βουλγαρίας σε Λακωνία, ελιές «Καλαμών/ Καλαμάτας», έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το γνωστό θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που παραμένει άλυτο επί 20 χρόνια, διευκολύνοντας αυτές ακριβώς τις αθέμιτες πρακτικές.

Η κυβέρνηση δια του ΓΓ του Υπουργείου Αντώνογλου και κατόπιν συσκέψεων με τους παραγωγικούς φορείς του Νομού – ο οποίος σημειωτέον είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελιάς καλαμών με παραγωγή 25.000 τόνων ετησίως με ανοδικές τάσεις και αντιπροσωπεύει το μισό περίπου της παραγωγής της Χώρας μας- εξέδωσε εγκύκλιο με αριθ…ΦΕΚ. Β’4044.16-12-2016 σύμφωνα με την οποία καταχωρούνταν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών με την ονομασία «Ελιές Καλαμάτας» και επιτρεπόταν η διακίνηση και η εμπορία με αυτήν την ονομασία, που ήταν και το πρώτο βήμα για την λύση του προβλήματος. Παραδόξως η ανωτέρω εγκύκλιος, μετά από πιέσεις γνωστών παραγόντων απεσύρθη σε μία νύχτα, εκθέτοντας την Κυβέρνηση, τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύοντας ταυτόχρονα τους παραγωγικούς φορείς της Αιτ/νιας οι οποίοι επικρότησαν αμέσως με ανακοινώσεις τους, την προτεινόμενη λύση, θεωρώντας ότι δόθηκε επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Δεν χρειάστηκε παρά να περάσουν ελάχιστοι μήνες ώστε να αποδειχθούν οι δόλιες πρακτικές που ακολουθούνται με τις αθρόες παράνομες εισαγωγές ελιάς Καλαμών από τρίτες χώρες, όπως εδώ από την Τουρκία, με σκοπό να «βαπτιστούν» και να πωληθούν σαν Ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών και δη της Αιτωλοακαρνανίας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σύριζα Αιτωλοακαρνανίας καλεί το ΥΠΑΤ και τον Υπουργό σ. Απστόλου να επαναφέρει και να θέσει άμεσα σε ισχύ την ανωτέρω εγκύκλιο προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμάτας , με σκοπό την προστασία του εισοδήματος τους, την ομαλοποίηση της αγοράς στο εξωτερικό, και την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης του προϊόντος προς όφελος τελικά της Ελληνικής οικονομίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.