Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Πρώτη η Άμφισσα στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τους Ρομά

Συνέντευξη Τύπου για την μετεγκατάσταση καταυλισμού Ρομά σε οργανωμένο οικισμό στη θέση "Κάμινος" της Άμφισσας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συνέντευξη συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Θεανώ Φωτίου, η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Μπασκώζος, ενώ από πλευράς Δήμου Δελφών παρέστησαν ο Δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος και ο Αντιδήμαρχος επί των Κοινωνικών Δομών Άρης Αγγελόπουλος.

Η παρέμβαση, που σημειωτέον αφορά αποκλειστικά και μόνο σε Ρομά μόνιμους κατοίκους Άμφισσας και δημότες του Δήμου Δελφών, έχει ως στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά κι αφορά καταρχήν στη στεγαστική υποστήριξη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Ειδικότερα, έχει ως περιεχόμενο τη μεταβατική μετεγκατάσταση εντός κατάλληλα οργανωμένου χώρου των Ρομά που σήμερα διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα σε ανεξέλεγκτους και επικίνδυνους καταυλισμούς περιμετρικά της πόλης.

Η εγκατάσταση του οικισμού θα γίνει στη θέση "Κάμινος", σε χώρο 10 στρεμμάτων ο οποίος έχει καθοριστεί με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άμφισσας, όπως αυτό ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του (καποδιστριακού τότε) Δήμου Άμφισσας τον Αύγουστο του 2010 και δημοσιεθυτηκε σε Φ.Ε.Κ. με επιμέλεια του (καλλικρατικού πλέον) Δήμου Δελφών το Δεκέμβριο του 2013. Η ενοποίηση του χώρου επιτεύχθηκε με την αγορά δύο στρεμμάτων από την παρούσα δημοτική Αρχή και την παραχώρηση επιπλέον έξι στρεμμάτων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ παλαιότερα είχαν αποκτηθεί από το Δήμο Άμφισσας άλλα δύο στρέμματα στη συγκεκριμένη τοποθεσία. 

Στην περιοχή προωθείται η δημιουργία Οργανωμένου Χώρου Προσωρινής Μετεγκατάστασης για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης και διαβίωσης σε 45 οικογένειες με πληθυσμό 250 περίπου ατόμων, μόνιμων κατοίκων Άμφισσας και δημοτών του Δήμου Δελφών. Στην εν λόγω έκταση θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση 45 οικιών και Πολύκεντρου για τη στέγαση των κοινωνικών υπηρεσιών και κοινόχρηστων χώρων. Στον οργανωμένο χώρο θα λειτουργήσει Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολιστικής παρέμβασης και βάσει εξατομικευμένης προσέγγισης με στόχο την σταδιακή αλλά πλήρη ένταξη του πληθυσμού, ενώ ο οικισμός θα λειτουργεί με αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δελφών επεσήμανε την ανάγκη μόνιμου υποστηρικτικού μηχανισμού για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου, ενώ τόνισε ότι οφείλει να αποτελέσει εθνικό στόχο η επιτυχία του προγράμματος για την απορρόφηση και την κοινωνική ένταξη (έστω και εν μέρει) των Ρομά συμπολιτών μας και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως απαιτείται η δέσμευση όλων των πολιτικών παρατάξεων ώστε να αλλάξει η εικόνα σχετικά και σε όλη την Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στην περιοχή της Άμφισσας. Η Αν. Υπουργός από την πλευρά της δήλωσε ότι ο Δήμος Δελφών ήταν ο πιο οργανωμένος κι έτοιμος σε πανελλαδικό επίπεδο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος και ότι η περίπτωση της Άμφισσας θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα για όλη την επικράτεια, καθώς πλέον "οι δήμοι, από την δουλειά του Δήμου Δελφών θα βρίσκουν μασημένη τροφή".

Η συγκεκριμένη διαδικασία μετεγκατάστασης προβλέπεται να ακολουθηθεί και σε δεκάδες ακόμη περιπτώσεις ανά τη χώρα στα πλάισια της εκπονηθείσας εθνικής στρατηγικής για τους Ρομά, η δε πρωτοπορία της πόλης της Άμφισσας στον τομέα αυτόν αποδεικνύει το εύρος και το βάθος της εργασίας που πραγματοποιείται σήμερα στο Δήμο Δελφών σε όλους τους τομείς και ιδίως σε αυτούς που απαιτούν σύνθετες διαδικασίες.

Πράγματι, προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό απαιτήθηκε μια οργανωμένη επιχείρηση που ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, πολλή συνδυαστική δουλειά των Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και δεκάδες συναντήσεις, αυτοψίες και συσκέψεις με τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εξασφαλίζοντας εν τέλει ένα πλήρες έργο χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα αγγίξει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συνοδευτεί από υποστηρικτικές δράσεις τα επόμενα χρόνια, που επίσης θα αποδώσουν σημαντικούς πόρους και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.

Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν επιδέχεται εύκολες απαντήσεις, ενώ οι αφοριστικές κραυγές δεν επιλύουν απολύτως τίποτα. Στην πόλη της Άμφισσας έχουμε καταγεγραμμένους 450 Ρομά, που τυγχάνουν δημότες μας (οι περισσότεροι εξ αυτών διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης), εκ των οποίων οι μισοί τυγχάνουν ανήλικοι. Η εκρηκτική αυτή δημογραφική εξέλιξη αποδεικνύει ότι αν δε σκύψουμε σήμερα με υπευθυνότητα και τόλμη απέναντι στο πρόβλημα, σε λίγα χρόνια αυτό θα έχει καταστεί παντελώς ανεξέλεγκτο.

Η δημοτική μας αρχή αντιμετωπίζει και αυτό το θέμα, όπως και όλα τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου μας, με μακροχρόνια στρατηγική και αποφασιστικότητα. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια με προοδευτική και ορθολογική προσέγγιση, όπως ταιριάζει στους δημότες του Δήμου Δελφών.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.